Koalicija “Jednakost” očekuje da Skupština KS usvoji amandmane na Ustav kantona

gps-461x300Koalicija organizacija civilnog društva “Jednakost“ poziva sve poslanike/ce u Skupštini Kantona Sarajevo da na današnjoj sjednici jednoglasno usvoje prijedlog amandmana na Ustav KS koje je podnijela Vlada Kantona Sarajevo, s ciljem usklađivanja Ustava Kantona Sarajevo sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovaj prijedlog u potpunosti izjednačava prava konstitutivnih naroda sa pravima svih onih koji se tako ne izjašnjavaju, u domenu onoga što je materija Ustava Kantona. Pozivamo, stoga, sve poslanike/ce u kantonalnoj skupštini da, svojim današnjim izjašnjavanjem, učine da Kanton Sarajevo ponese pionirsku i poštovanja vrijednu titulu predvodnika antidiskriminacijskih promjena u BiH, koje su jedini način da se naša zemlja pridruži istinski demokratskim društvima.

Ukoliko Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvoji prijedlog kantonalne Vlade, biće to istorijski trenutak za cijelu Bosnu i Hercegovinu, koja će po prvi put od stjecanja nezavisnosti dobiti jedan Ustav koji nije diskriminatoran i koji odražava istinske demokratske vrijednosti poštivanja ljudskih prava i jednakosti svih građana i građanki.

Od današnjeg glasanja poslanika/ca u Skupštini Kantona Sarajevo ovisi hoće li ovaj prijedlog ostati samo neuspjeli pokušaj popravljanja diskriminatornog sistema koji je prisutan na svim nivoima vlasti, ili će Kanton Sarajevo odigrati istorijsku ulogu i učiniti prvi korak na ukidanju sistemske diskriminacije koja već 18 godina nagriza naše društvo i politički sistem.

Nadamo se da su poslanici/e u Skupštini Kantona svjesni koliki je značaj njihove današnje odluke, ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za bosanskohercegovačko društvo u cjelini. Svi oni koji/e bi eventualno bili protiv ovog rješenja, poslali/e bi poruku građanima i građankama BiH da, za njih i njihove partije, institucionalizovana diskriminacija ostaje prihvatljiv model funkcionisanja našeg društva.

Članovi/ce Koalicije protiv ustavne diskriminacije “Jednakost”

UG “Zašto ne”; Građanski front Ostalih; Omladinski pokret Revolt; Oštra nula; Sarajevski otvoreni centar; ACIPS; Inicijativa mladih za ljudska prava; Centar za promociju građanskih interesa; UNSA Geto; Fondacija za kreativni razvoj; Fondacija “Ekipa”; Evropski istraživački centar; Centar za političke studije

Koalicija protiv ustavne diskriminacije „Jednakost“ nastala je u decembru 2012. godine, sa ciljem da okupi organizacije civilnog društva, formalne i neformalne grupe, te pojedince i pojedinke koji/e žele zajedničkim naporima raditi na ukidanju svih ustavnih diskriminacija u BiH koje počivaju na etničkom principu. Trenutno Koaliciju „Jednakost“ čini 12 organizacija civilnog društva koje su se okupile oko ove zajedničke ideje. U Bosni i Hercegovini postoji značajna i brzo rastuća populacija koja se ne identifikuje sa aktuelnim diskriminatorskim uređenjem, baziranim na etničkom ekskluzivitetu i dominaciji konstitutivnih naroda, i koja se protivi diskriminaciji koja je u našoj državi, nažalost, priznata kao jedan od ustavnih principa.  Koalicija “Jednakost” nastala je, između ostalog, iz potrebe da veliki broj građana i građanki koji pripada upravo toj grupi ljudi, dobije jedan artikulisan glas koji će se boriti za njihove interese, naročito u kontekstu predstojećeg popisa stanovništva u BiH, oko kojeg koalicija “Jednakost” planira pokrenuti i svoju prvu javnu kampanju.

Koalicija „Jednakost“ za konačni cilj ima ukidanje svih ustavnih i zakonskih diskriminacija u Bosni i Hercegovini baziranih na etničkoj pripadnosti, uz izjednačavanje prava svih grupacija koje se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi sa pravima konstitutivnih naroda, kao i izjednačavanje prava svih pripadnika/ca konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Zahtjevi Koalicije „Jednakost“ su:

-Promjena ustava na svim nivoima vlasti u BiH, kao i svih onih zakona koji u sebi imaju elemente diskriminacije na etničkoj osnovi

-Zahtijevane promjene moraju donijeti suštinsku jednakost i potpuno izjednačavanje prava građana i građanki BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda sa konstitutivnim narodima u svakom pogledu

-Nijedna promjena koja se odnosi na etnička prava u BiH ne smije unositi nove diskriminacije ili rješavati postojeće tako da nije u potpunosti ispoštovan princip potpune ravnopravnosti

-Sve ovakve promjene se moraju u potpunosti primjeniti u praksi na nediskriminatoran način