Centar za političke studije na Samitu mladih u Sarajevu u okviru USAID projekta re:Generacija

Projekt asistentica Centra za političke studije, Melika Bašić je prisustvovala na Samitu mladih u Sarajevu od 29.09. do 01.10., koji u sklopu USAID projekta re:Generacija implementiraju Međunarodni republikanski institut (IRI) i Udruženje Magacin Kabare.
re:Generaciju predstavlja grupa od 200 mladih ljudi iz Jajca, Stolca, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Doboja, Brčkog, Drvara, Zvornika, Prijedora, Sanskog Mosta i Kotor Varoši koja želi postati nova generacija pokretača društvenih promjena te nosilac pomirenja i saradnje u lokalnim zajednicama i Bosni i Hercegovini. Samit mladih, je kao prva stepenica ka ovom cilju, kroz različite radionice i interaktivna predavanja educirao i osnažio ideju u kojoj mladi efikasnije i efektnije zagovaraju te podižu svijest o pitanjima koja proističu iz diskriminacije, nacionalizma i segregacije unutar manjih bh gradova.

Samit mladih se sastojao od POLITICON-a (Panela sa političarima), ARTICON-a (Panela sa glumcima i režiserima), te ekipe trenera i moderatora.
Politicon su činili dr.Diana Zelenika, Zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Predstavničkog doma BiH, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva te Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i osnivač pokreta “Odgovor”.
Glumci Nikola Đuričko, Slavko Sobin, Enis Bešlagić i Visar Vishka, kao i rediteljica Aida Begić su sačinjavali Articon, dok su Amer Obradović, direktor Centra za nove inicijative, Tim Clancy, mirovni i društveni radnik, Sabina Čehajić Clancy, vanredni profesor socijalne i političke psihologije na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, Edin Mehić, izvršni direktor Kolektive, Zana Marjanović, glumica i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Emir Kapetanović, režiser i osnivač Magacina Kabare i Milan Colić Humljan, mirovni radnik predstavljali trenere i moderatore tokom Samita.

Zaključak održanog Samita mladih jeste da re:Generacija znači obnova, ponovno uspostavljanje, podmlađivanje. Vrijeme je za novu generaciju koja će da uradi stvari drugačije, pruži ruku pomirenja te inovativno, kreativno i bez bremena prošlosti ponudi rješenja za probleme koji postoje u njihovim zajednicama, a proističu iz različitih vrsta podjela.1

 

2345678910