Predstavljen policy paper o jačanju kapaciteta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Udruženje za istraživanje i političke studije – Centar za političke studije, u saradnji sa Slovak and Balkan Public Policy Fund-om predstavilo je u četvrtak, 10. aprila istraživanje pod nazivom „Jačanje kapaciteta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Kako poboljšati primjenu i izvršenje odluka?“.

U ovom policy paperu se istražuje efikasnost izvršenja i primjene odluka Ustavnog Suda BiH, koji ima ulogu zaštitnika ustavnog poretka i ustavom zagarantovanih prava i osnovnih sloboda. Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće za sve građane_ke, no nažalost sve je veći broj neizvršenih ili sa zakašnjenjem izvršenih odluka. Policy paper identificira i analizira razloge neizvršenja i nudi preporuke za poboljšanje implementacije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prisutnima iz relevantnih međunarodnih (NATO, OSCE, PILPG) i domaćih (Ombudsmeni BiH, KULT) organizacija obratili_e su se i autori_ce studije i članovi_ce Centra Damir Banović, Sanela Muharemović i Dženana Kapo.

Studija je štampana dvojezično, na engleskom i B/H/S jezicima, a na našoj web stranici dostupna je i njena PDF verzija:

Engleski jezik: http://cps.ba/en/Strengthening-capacity-of-the-Constitutional-court-Bosnia-and-Herzegovina-How-to-improve-decision-implementation-and-enforcement/

B/H/S jezici: http://cps.ba/jacanje-kapaciteta-ustavnog-suda-bosne-i-hercegovine-kako-poboljsati-primjenu-i-izvrsenje-odluka/
IMG_2934 IMG_2936 IMG_2941 IMG_2946 IMG_2948 IMG_2950 IMG_2955 IMG_2959 IMG_2961 IMG_2963 IMG_2966